Her utfører vi sjekk av planer og ferdige bygninger og anlegg, vi kartlegger behov for oppgradering av eksisterende bygninger og gir anbefalinger om tiltak – hva som er godt nok. Videre arbeider vi med utredninger, strategiplaner, handlingsplaner og veikart. Vi utfører også tredjepartskontroll av universell utforming av ferjer og hurtigbåter.
To av selskapets nåværende medarbeidere var med på å introdusere begrepet universell utforming i Norge i 1997. Se Universell utforming, Rådet for funksjonshemmede 1997.
Siden den tid har vi arbeidet med temaet innen mange ulike fagfelt.
Kvalitetssikring av planer for bygninger og uteanlegg med hensyn på universell utforming
Vi går gjennom planer i ulike planstadier og gir råd til forbedringer og påpeker løsninger som eventuelt ikke er i henhold til gjeldende krav. Dette er arbeid som er lite ressurskrevende, men som kan spare utbyggere for ekstraarbeid i sluttfasen og mulig negativ omtale etter at bygningen eller anlegget er tatt i bruk. Vi gjennomfører slike oppdrag for arkitekter og utbyggere. Jo tidligere vi kan komme med i planleggingen, jo enklere er det å bidra til at løsningene blir optimale med hensyn på universell utforming.
Vi arbeider på tilsvarende måte med rehabiliteringsprosjekter og med virksomheter som skal ta i bruk lokaler de skal leie.
Ferdige bygg
Vi kan også sjekke bygninger og anlegg når de ferdigstilles. Selve undersøkelsen gjør vi på samme måte som når vi går gjennom eksisterende bygninger. Vi synes det er praktisk å bruke Statsbyggs verktøy Bygg for alle (BFA). Dette kan brukes av alle utbyggere. Da får en fram alle avvik og en automatisk liste over hvilke krav i forskrift utformingen bryter med. Da er det enkelt å lage en liste med avvik som skal rettes, med tilhørende forskriftshjemmel.
Hvordan oppgradere eksisterende bygninger – hva er godt nok?
Sjekk av eksisterende bygninger og råd til oppgradering til tilfredsstillende forhold med hensyn på universell utforming er en av hovedaktivitetene våre. Ved oppgradering av eksisterende anlegg kan en ikke følge kravene en bruker ved nybygging fullt ut. Det ville gi mange dyre og marginale utbedringstiltak. Utfordringen er å finne løsninger som er gode nok, og som kan sikre alle tilgjengelighet til bygningene og anleggene. Her har vi lang erfaring i å vurdere hvilke avvik fra nybyggingsstandard en bør rette opp og hvilke løsninger som er mest akseptable, både i forhold til brukbarhet for alle, økonomi og andre hensyn, for eksempel vernehensyn. På dette området har vi i dag rammeavtaler med Statsbygg og med Sandnes kommune.
Handlingsplaner, strategiplaner og veikart
Vi har bred erfaring fra offentlig planlegging på mange felt, og vi bruker denne erfaringen sammen med kunnskapen om universell utforming til å utvikle handlingsplaner, strategiplaner og veikart. Et eksempel på slik planlegging er strategiplanen for universell utforming for Ruter As som vi var konsulent for i 2009. Denne planen har også en handlingsplan. Den er bearbeidet/oppdatert av Ruten og kan leses på Ruters nettside Ruterrapport 2011:2
Utredninger og analyser
Vi gjennomfører ulike analyser knyttet til universell utforming. Vi har gjennomført flere analyser av mulige kostnader ved å oppgradere ulike deler av landets bygningsmasse til universell utforming, og vi har vurdert konsekvenser av ulike regelendringer knyttet til universell utforming. Vi har sammen med Analyse&Strategi og WSP i Sverige gjennomført en undersøkelse av samfunnsnytte at de vanligste utbedringstiltakene. Se rapporten på Regjeringens nettside. Dette arbeidet har vi også brukt for grunnlag for en egen analyse av hva denne utredningen betyr for forståelsen av universell utforming. Se UD2016FinnAslaksen.
Diverse analyser og undersøkelser knyttet til universell utforming
Medvirkning fra berørte er sentralt for å oppnå gode løsninger. Vi har gjennomført analyse av deltakelse fra mennesker med nedsatt funksjonsevne i planprosesser i kommunene. Et eldre arbeid er «Tilrettelegging av nærmiljø for funksjonshemmede. Brukermedvirkning i planlegging. Finn Aslaksen. Kommuneforlaget. Oslo 1995″.
Veiledere og håndbøker – opplæring
Vi utarbeider veiledere knyttet til universell utforming. Vi gjennomfører også opplæring for offentlige aktører, arkitekter og andre rådgivere. Her kan vi tilpasse innholdet etter behov.
Blant veiledere vi har laget, kan nevnes håndbok V129 for Statens vegvesen.
Du må være logget inn for å legge inn en kommentar.